Gå til lyse.no ›

Demo:Lyse

Meny
«En uventet reise»

Dagfinn Wåge

Leder FoU & Innovasjon | E-post
Dagfinn har mer enn 15 års erfaring med FoU, innovasjon og produktutviklingsarbeid i selskaper som Lyse, Altibox og Telenor. I Lyse Energi er hovedansvaret knyttet til FoU-prosjekter, prototyping, patentering, forretningsutvikling og pilotprosjekter.
«En uventet reise»
Fra spill og TV, til intelligente smarthus og biler. En chip-produsent er kanskje CES 2017 mest spennende aktør!

Consumer Electronics Show, også kalt CES, er nå i gang og årets konferanse fikk litt av en pangstart. Årsaken var grafikkortprodusenten NVIDIA sin keynote onsdag kveld.

NVIDIA er nemlig i ferd med å ta en rolle ingen før dem har klart, nemlig det å konsolidere flere av de store og sentrale økosystem-aktørene. Og det skjer gjennom bruk av rå kraft, eller rettere sagt prosessorkraft. Og det var også dette CEO i NVIDIA Jen-Hsun Huang innledet med ved å si følgende; «Når AI (artificial intelligence) møter skikkelig prosessorkraft skjer det noe revolusjonerende».

Og konsolidering ved bruk av prosessorkraft har NVIDIA gjort før ved å gå fra å produsere de kraftigste prosessorer (GPU) til bruk i spill-PC’er, til også å inkludere spillkonsoll-produsenter. Men det er allikevel et helt annet nivå på det som nå skjer. La oss utdype.

NVIDIA’s svært kraftige prosessorer klarer å kjøre AI-software uten å måtte bruke skyen for å kverne enorme datamengder i sanntid. Til dette bruker de Google sine AI algoritmer (Google Assistent) i blant annet sin nye NVIDIA SHIELD TV, en Android-basert TV og spillboks, og NVIDIAS nye høyttaler-/mikrofonenhet SPOT. Dette er konkretiseringen av det Jen-Hsun Huang (CEO) innledet med. Men det stopper ikke der.

For å nå inn i hjemmene har NVIDIA inngått samarbeid med Samsung sitt SmartThings selskap, som er et rikt økosystem allerede, men som til nå har manglet AI delen. Denne funksjonaliteten vil de nå få gjennom Google Assistent via NVIDIA. Så det skal bli spennende å følge forholdet mellom Samsung og Google videre basert på denne konsolideringen NVIDIA nå har fått til.

Så på mange måter snakker vi her om NVIDIA som en økosystem konsolidator, særlig knyttet til tjenester i hjemmet. Et annet eksempel hvor NVIDIA utvider sitt økosystem, er innenfor spill-streaming, hvor de nå har lagt til Facebook Live som nok en distribusjonskanal i tillegg til Twitch og YouTube.

Men i hjemmesfæren sitter ikke nødvendigvis NVIDIA i kjernen av økosystemene, men mer som et lim imellom dem. Men innenfor bil og transportsektoren er situasjonen en helt annen. NVIDIA har nemlig utviklet svært kraftig bil AI som sørger for at prosessorkraften er så stor at all innsamling, analyse og utførelse kan gjøres tilnærmet autonomt, og vi har en autonom selvkjørende bil. Dette fenomenet kalles gjerne «edge computing».

I tillegg til dette har NVIDIA videreutviklet en egen bil computer som nå vil tilbys bilprodusenter kalt Drive PX 2, med mulighet for full AI funksjonalitet og selvkjørende egenskaper. En avtale med en av verdens største komponenttilbydere i bilindustrien ZF vil sørge for at industrialiseringen vil skje fort. Og første bilprodusent ut er Audi som allerede nå tester en selvkjørende bil ute i trafikken, og selvfølgelig Tesla som har varslet at de vil bruke samme enhet i alle sine biler.

På grunn av time-to-market, tror vi at flere eksisterende bilprodusenter også ta i bruk Drive PX 2.

NVIDIA tilbyr også en kjøreassistent for sjåføren, som analyserer det som skjer inne i bilen sammen med det som skjer utenfor, og kan således assistere i stedet for å ta helt over.

Så NVIDIA har definitivt hatt en uventet reise, fra å utvikle grafikkprosessorer for underholdning, til å ta en sterk og sentral posisjon innen et helt annet økosystem, bilindustrien. Selvkjørende biler er kanskje det ultimate usecase for kunstig intelligens (AI). Det blir spennende å se hvordan erfaringer og kunnskap vil flyte mellom disse områdene i tiden som kommer!

 

Gunnar Crawford og Dagfinn Wåge
CES 2017, Las Vegas

Siste blogginnlegg