Gå til lyse.no ›

Demo:Lyse

Meny
Er vi blitt blaserte? CES 2016 hadde lav "wow-faktor", men....
Er vi blitt blaserte? CES 2016 hadde lav “wow-faktor”, men….
Vi har vært der mange ganger før, både som messedeltagere, og nå andre år på rad, som utstillere. Vi er på jakt etter "det neste store", som vi enten kan lære noe av, eller som vi direkte kan nytte i satsingsområdene til Lyse-konsernet. Men i år var dette vanskeligere enn noen gang. Mye var veldig bra, men vi hadde hørt det meste før. Noen godbiter fant vi likevel!

Tidlig januar, med nyinnkjøpt selfiestang, reiste forretningsutvikler, Gunnar Crawford, og leder for Lyses Innovasjonsavdeling, Dagfinn Wåge, nok en gang til Las Vegas for å delta på Consumer Electronicis Show (CES). I år hadde vi som i 2015, 3 oppdrag:
1) Stå på stand for å promotere "Blink - Video For Alle", som representanter for vårt oppstartsselskap sammen med Norsk Telemedisin og Westcontrol.
2) Gjennomføre møter som våre kolleger i Lyse-konsernets datterselskap avtalte for oss.
3) Sniffe ut alt av nyheter som kan være av interesse for Lyse-konsernet. Både relevant teknologi og mulige nye forretningsområder. 

Nr 1, stå på stand, gikk over all forventning, med masse spennende besøk og god feedback fra hele verden. Dette kan vi dele mer fra ved en senere anledning.
Nr 2, delta i møter, gikk også veldig bra, uten at vi kan gå i mer detaljer her. Men så mye kan vi si: Interessen var stor for å snakke med et selskap som både leverer fiber/ fiberbaserte tjenester og smarthus i stor skala.
Nr 3, sanke info, det skal vi nå fortelle mer om:

Noe av det første vi så og hørte var droner. Her var det ikke bare noen flere produsenter, men en formidabel vekst siden 2015. Dette er et av bruksområdene for liten-, lettvektsteknologi med høy prosesseringskraft og særlig behov for lang batterilevetid. Så selv om dronene nok for de fleste er til underholdning, er de meget relevante i teknologiutviklingen. Det som gjøres bra høyt oppe i lufta, kan lett gjenbrukes i annen konsumentelektronikk. Når vi så legger til at dronene nå utstyres med stadig flere sensorer, bl.a. RealSense fra Intel, som lar dronen "se terreng" og kjenne igjen personer og steder, sier det seg selv at disse pusher utviklingen videre.

Et annet beslektet område var "wearables", sensorer man kan bære på kroppen. Disse kommer i alle former og farger, fra armbåndsur og treningsarmbånd, til skosåler med sensorer innebygget. Dette har vi sett før, men igjen, det store nye var på sensortettheten og kraften. Nevnte Intel, har nå begynt å ta i bruk sin "Curie" alt-i-ett chip som vil gi enorm prosseringskraft i lettvektsenhter. Da er det også verdt å nevne Samsung, som viste frem sin "Bio-Processor". Det er en alt-i-ett prosessor med helse- og medisinske bruksområder. Trenings-/ velvære- og velferdsteknologi vil gå gode tider i møte!

Smarthusteknologi var kanskje det område vi hadde størst forventning til, særlig siden Lyse selv satser på dette området gjennom selskapet Smartly. På en måte ble vi litt skuffet. Det var de samme sensorene, nesten de samme teknologiene og nesten de samme samarbeidskonstellasjonene som vi har sett før. Men noen positive endringer var det. Kampen om hvilken radioteknologi som vil vinne var mindre påtrengende. Z-Wave Alliance, en allianse av alle som satser på smarthussensorikk med bruk av Z-Wave radio, var klart størst og mest fremtredende også i år, med et godt utvalg sensorer, selvfølgelig litt bedre enn i fjor. Zigbee, den andre konkurrerende radioteknologien og alliansen, lanserte Zigbee 3.0 med batteriløse sensorer basert på et samarbeid med Enocean.
Da er det godt at Smartlys Smart Gateway, som Lyse allerede har installert i over 40.000 hjem, støtter begge disse radioene. For en radio dekker neppe alle behov.  
Felles for disse, og andre som bl.a. Samsungs satsning "SmartThings", er at de alle snakker om behovet for standardisering og åpne økosystem. Noe vi, som en relativt liten aktør i verdenssammenheng, selvsagt er glade for og støtter fult ut, men det gjenstår å se om dette vil gjelde alle i praksis.
Det aller mest positive innen Smarthus var markedet. Det ser ut til å ha modnet og stabilisert seg. Man vet bedre hva kundene vil ha i de ulike markedssegmentene, og hvem kunden er villig til å kjøpe fra. I USA har det vært en stor konsolidering, hvor alarmselskapene har kjøpt smarthusselskaper for å innlemme teknologien, og smarthusselskapene har kjøpt alarmselskaper for å innlemme alarmtjenester i porteføljen. Trenden har vært tydelig de siste årene, så dette var heller ikke direkte nytt.

TV, video og HIFI var, ikke overraskende, de som slet mest med å fornye seg. Det virket nærmest som om innovasjonen kom i produktnavn og beskrivelser: fra 4K til 8K, TV med «quantum dot», 4K Blu-ray, High-res audio osv. Alle ting bra i seg selv, men ingen "wow-effekt" på oss.  Hovedutfordringen til produsentene er nok å få folk til å skifte fra en smart tv til en annen ofte nok. Kanskje vil Samsungs lansering av smarthusintegrasjon i TV hjelpe noe, men det gjør neppe de store utslagene.

Det er selvfølgelig mye mer å fortelle fra CES, men oppsummert var vekten på høy sensortetthet og prosesseringskraft, gjerne helt ytterst på kant (i umiddelbar nærhet til sensorene selv), og å få alt som ennå ikke er på nett, på nett så fort som mulig. (IoT / tingenes internett)

Alt dette har vi sett før, men denne gang var det en del flere aktører, enda litt bedre (mindre, raskere, penere osv), og kanskje litt mer moden teknologi som ble vist frem. 

For å si det med fagterminologi: CES 2016 viste frem lite disruptiv innovasjon, det meste var av inkrementell art.

Vi vil gå så langt som å si at dette var andre hvileår på rad for konsumentteknologien, med visshet om at vi tråkker noen på tærne... 


Vennlig hilsen
 

Gunnar Crawford og Dagfinn Wåge


Lenker til noen av de meste spennende nevnte teknologi følger nedenfor:

Intel Curie http://www.intel.com/content/www/us/en/wearables/intel-curie-fact-sheet.html

Intel RealSense http://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-technology/realsense-fact-sheet.html

Z-Wave Alliance på CES http://z-wavealliance.org/z-wave-ces-2016/

Zigbee 3.0 på CES http://www.zigbee.org/ces-media-alert-zigbee-alliance-pavilion-showcases-smart-iot-solutions/

Samsung Bio-processor http://www.samsung.com/semiconductor/products/bio-processor/bio-processor/
 

 

Siste blogginnlegg