Gå til lyse.no ›

Demo:Lyse

Meny
#YOLO - Lær koding!
#YOLO - Lær koding!
En liten oppdatering fra Lyse og hva vi har fokus på om dagen. Og mitt første blogginnlegg! Forrige uke var vi så heldige å få besøk av en gjeng elever fra Hetland videregående skole, som tar spesialisering innen entreprenørskap. De ville gjerne høre om hvordan Lyse jobber med intraprenørskap, for mye av nyskapningen skjer jo i allerede eksisterende virksomheter.

I forbindelse med besøket spurte min leder, Dagfinn, om jeg kunne snakke om koding. Først og fremst syntes jeg det var en morsom forespørsel. Hva kan vel JEG om koding? Jeg er utdannet sykepleier, har studert på Gründerskolen og tatt master i endringsledelse. Ingenting av min bakgrunn har handlet om koding eller programmering. Men jeg har en stor nysgjerrighet for teknologi, hvordan den brukes, påvirker hverdagen og ikke minst fremtiden vår. Teknologi kommer til å være overalt, enten vi ser den eller ikke. Å forstå at det er VI som bestemmer hva teknologien skal gjøre og hvordan den skal fungere, må vi være bevisste på. Det er her kodingen kommer inn. Koding handler jo om å kunne fortelle en datamaskin eller teknologi hva den skal gjøre, gjennom å lage program som skal «kjøres».

Og hvem er det som koder? Det kan være du og jeg, det. Og hvem koder vi for? Stort sett oss selv, på en eller annen måte. Om kodene ikke er gode nok, om de ikke er tilpasset behovene til de som skal bruke teknologien – ja, da går det ut over oss selv. Så, ved å lære og forstå koding, vil du (og jeg!) være klar for å møte fremtiden, men også klare å ta i bruk alle mulighetene som finnes. Jeg tenker ikke nødvendigvis at vi alle må være eksperter på koding, det er for spesielt interesserte, men vi bør gi alle en mulighet til å lære det.

Lego WeDo 2.0 er et godt eksempel på hvordan man lærer koding, hvor man bygger små roboter som blir styrt av enkel koding i en Lego WeDo 2.0 programvare. Det er tiltenkt at denne kan brukes for 1.-4. klassinger for gi de praktisk erfaring med koding. Lego WeDo kan være et nyttig virkemiddel for å få elever til å forstå at det er faktisk de som styrer og bestemmer hva teknologien skal gjøre. Jeg, litt eldre enn en 4.klassing, kan også bekrefte at Lego WeDo 2.0 er et ypperlig verktøy for meg som er nysgjerrig på koding, og gir meg en enkel introduksjon og forståelse av faget.

Det er aldri for sent å lære seg koding, eller å prøve å forstå det. Men det er også ekstremt viktig at skolene blir kjent med disse verktøyene og tar de inn i undervisningen for å lære elever koding på en enkel og praktisk måte. Dagens elever er trossalt fremtidens arbeidskraft, og jeg håper at de kommer til å forstå at det er de som bestemmer hva teknologien skal gjøre!

Blogghilsen fra Hilde Marie Hunsbedt

 

PS! Her er noen nyttige lenker hvor du enkelt kan lære mer om koding:

Siste blogginnlegg